Relaties en God (Deel 3)

Klik hier voor deel 1 en 2

5 stappen om te doen voor het aangaan van een relatie
Als we het hebben over relaties dan zit er een verschil tussen hoe een christen ermee omgaat en de niet-christenen. Dit komt doordat een christen zich hoort te houden aan de wetten die de Heer aan ons heeft voorgeschreven.

Hoe kan jij als een christen er dus voor zorgen dat je deze wetten niet overtreed?
Dit zijn dus 5 stappen die je kunnen helpen de juiste keuzes te maken voor het aangaan van een relatie
(of als je al in een relatie zit en stil wilt blijven staan bij hoe een christen dit hoort aan te pakken)

Stap 1 Sta stil bij deze vraag:
Wat is mijn motivatie om deze relatie aan te gaan? (Waarom zit ik in deze relatie?)

Stap 2 Ga na of alle drie punten in jouw antwoord zit of daar in de buurt komen.
A. Ik weet in mijn hart dat God deze persoon voor mij heeft uitgekozen
B. Ik heb de intentie om uiteindelijk met haar/hem te trouwen en de rest van mijn leven met hem/haar samen delen.
C. Ik ben er nu helemaal klaar voor om een getrouwde levensstijl te leiden.

Heb je antwoord A niet in je vraag dan komt je relatie of de persoon waarvan je van plan bent een relatie mee aan te gaan niet van God. één ding waar de meeste jongeren vaak ook verkeerd interpreteren voor het aangaan van een relatie is dat ze soms zelf op zoek gaan naar iemand waarvan ze zelf denken dat die persoon goed voor hen zal zijn. En dat is dus niet goed. Het is belangrijk dat je gefocust blijft op God en gewoon zijn werk doet (Proverbs 24:27) get yourself established and ready en dan zal God op het juiste moment net als bij Adam zeggen van het is niet goed dat jij alleen blijft dus ik ga iemand voor jou zoeken die bij jou past die bij jou hoort. De bijbel zegt ook in Proverbs 18:22 KJV versie He who Findeth a wife, findeth a good thing. En het woord findeth als we kijken naar het Hebreeuwse woord ervoor en het terug vertalen naar het Engels betekend de eigenlijk ‘to hapened to fall upon’ met andere woorden iets tegenkomen zonder dat je er zelf opzoek naar was. Terwijl finds betekend dat je er zelf op zoek naar was en het gevonden hebt. We moeten dus zelf niet opzoek gaan, maar opzoek gaan naar manieren om onze Heer te blijven kunnen dienen dag in en dag uit. Zodat hij op zijn beurt weer voor ons kan blijven zorgen. The Lord is our provider and everything that we need He will provide according to His will. Het enige wat wij hoeven te doen is Hem te blijven aanbidden. Hij kent ons en hij weet wat en wanneer iets goed voor ons is. En wat ook belangrijk is wanneer je denkt dat dat je juiste persoon door God gekozen op jouw pad is gekomen, dat we op dat moment het contact met God versterken doormiddel van gebed. Want wat er vaak ook gebeurd en misgaat bij christelijke jongeren is dat we onze eigen verlangens, eigen gevoelens en eigen wil verwarren met wat God voor ons wilt. Zorg er dus voor dat je op dat moment jouw relatie met God extra sterk is. Zodat wanneer je aan God vraagt of dit het soort persoon is dat hij graag voor jou wilt hebben. Dat je ook duidelijk een bevestiging van Hem erop kunt ontvangen. Wanneer jouw relatie op dat moment niet goed is, wordt de communicatie tussen jou en God ook slechter en kun je ook moeilijk er achter komen wat Hij precies voor jou wilt. Dus samengevat we horen niet zelf opzoek te gaan naar iemand, maar God zet vanzelf op het juiste moment de juiste persoon op jouw pad. En het is dan aan jou om zeker te zijn doormiddel van een bevestiging van God dat dit de persoon is die Hij had gewild voor jou.

Dus hoe weet je nou precies zeker of je de juiste partner voor je neus hebt. Dit kan dus alleen God weten en je kunt er alleen achter komen door jou contact met God op dat moment te versterken. één ding waar de Bijbel wel duidelijk voor waarschuwt bij het kiezen van een partner is iemand te nemen die hetzelfde geloof deelt. 2 Korinthiërs 6:16. (Do not be yoked together with unbelievers. For what do righteousness and wickedness have in common? Or what fellowship can light have with darkness?)

Heb je antwoord B niet in je vraag dan bega je een zonde. Je kunt niet zomaar een relatie met iemand aangaan als je in eerste instantie niet van plan bent met hem/haar uiteindelijk te trouwen en niet om even het water af te tasten. Luke 6:31, 1 Corinthians 10:31. Elk mens heeft in Gods ogen een onschatbare waarde. Verspil elkaar tijd niet, maak geen misbruik van de ander en behandel elkaar met respect en liefde, zoals God dat zou doen. Het maakt niet uit waar we mee bezig zijn maar als we er eenmaal voor kiezen om volgelingen van christus zijn, laat alles wat we doen voor de Heer zijn. Laat het dus dingen zijn waardoor God blij met ons kan zijn.

Heb je antwoord C niet in je vraag dan ga je een relatie in zonder een goed fundament waarop je kunt bouwen met als resultaat dat je relatie na verloop van tijd hier en daar afbrokkelt of zelfs uiteindelijk mislukt om het in stand te houden. Het kan er zelfs voor zorgen dat het jouw relatie met God in de weg staat. Er is tijd voor alles en die ultieme strategie heeft alleen een levenslang succes als resultaat als je uiteindelijk er ook klaar voor bent om vanaf het begin die succes te dragen. Met andere woorden zorg ervoor dat je vanaf het begin geestelijk, emotioneel, lichamelijk en financieel er klaar voor bent om met die persoon een getrouwde levensstijl te leiden, want zonder de juiste middelen blijft je succes van korte duur of zelf (heel lang) onbereikbaar.

Stap 3 lees de Bijbel en bid voor de relatie die je wilt aangaan (of voor de relatie waar je al in zit) Zodat je kan weten of je verder moet gaan met stap 4 en nog eventueel aan bepaalde punten moet gaan werken. Of dat je de relatie toch maar niet moet aangaan(/beëindigen). Bij deze stap is het belangrijk dat je de keuze om wel of niet verder te gaan met stap 4 alleen met God maakt zonder hulp van andere personen. Onthoud dat God het beste voor je hebt en de juiste keuze bij Hem ligt en niet bij jezelf, of je moeder/vader of andere mensen. Ga dus niet je eigen wil of die van iemand anders na, maar doe alleen het wil van God. Wat je wel kan doen is raad vragen bij een christelijke leider, zodat die je kunt helpen beter te snappen wat God van jou wilt. De uiteindelijke keuze zal je wel zelf moeten maken.

Extra hulpje: Do SMART with GOD
Wel eens van SMART doelstellingen gehoord? Wees Specifiek met jou doel (Jouw doel is Gods wil), want het ultieme succes vindt je alleen als jouw wil ook Gods wil is. Maak de Bijbel jouw Methode en de Heer jouw leraar, de Aanwijsbare persoon die beslist of elke stap die je maakt richting (of in) die relatie Acceptabel is. Wees Realistisch en onthoud dat je alleen succes kan hebben als je de juiste middelen (Bijbel, gebed en God aan je zij) tot je beschikking hebt en begin niet aan iets als je er zelf niet klaar voor bent. Er is Tijd voor alles en die ultieme strategie heeft alleen een levenslang succes als resultaat als je uiteindelijk er ook klaar voor bent om vanaf het begin die succes te dragen. Met andere woorden zorg ervoor dat je vanaf het begin er geestelijk, emotioneel, lichamelijk en financieel er klaar voor bent om met die persoon een getrouwde levensstijl te leiden, want zonder de juiste Middelen (Bijbel, gebed en God aan je zij) blijft je succes van korte duur of zelfs (heel lang) onbereikbaar.

Stap 4 Leer elkaar kennen op een vriendschappelijke manier en ga een vriendschappelijke relatie met elkaar aan. (Let op het wordt vriendschappelijk wordt hier extra benadrukt omdat tegenwoordig het wordt verkering een hele andere betekenis heeft gekregen die niet samen gaat met Gods word.) Een goede basis voor een goed huwelijk is om elkaars beste vrienden te worden. Bij deze stap ga je dus niet gelijk met elkaar verkering nemen, daten of zich als een stel gedragen. Ook hoef je jouw uiteindelijke intentie met hem/haar nog niet te bespreken.
Wees gewoon eerst vrienden en leer elkaar hobby’s en interesses, praat over elkaars toekomstplannen, praat over God met elkaar, leer elkaars vrienden en familie en kerkgenootschap kennen. En leer hoe de ander met de belangrijke mensen in zijn/haar leven omgaat.

Stap 5 Als alles goed gaat kun je uiteindelijk elkaars toekomstige intenties met elkaar bespreken en er samen over bidden. Maak gezamenlijk de keuze of jullie vrienden blijven of meer dan vrienden worden en een stap verder nemen richting het huwelijk.

Als je goed heb opgelet zie je dus dat een christen voor het huwelijk vooral een relatie heeft dat gebaseerd is op vriendschap en het delen van het geloof, zodat het geen invloed heeft op je relatie met God en als het eventueel toch niet uitwerkt men op een reine manier met iemand anders opnieuw kan beginnen. 1 Thessalonians 4:3-5, Mark 7:20-23, 1 Corinthians 6:18.
Let op dat je bij het aangaan van een relatie elkaar nooit genoeg kan leren kennen. Bepaalde eigenschappen van elkaar leer je zelfs pas over 10 jaar kennen. Het doel van de kennismaking in dit beginnende stadium van de relatie is alvast een idee te krijgen van elkaars huidige en toekomstige levensstijl, zodat je in de toekomst bij het aangaan van een huwelijk elkaars levensstijlen kunt combineren tot één.

Kort samengevat
5 stappen voor het nemen van een relatie

Stap 1 Sta stil bij deze vraag:
Wat is mijn motivatie om deze relatie aan te gaan? (Waarom zit ik in deze relatie?)

Stap 2 Ga na of alle drie punten in jouw antwoord zit of daar in de buurt komen.
A. Ik weet in mijn hart dat God deze persoon voor mij heeft uitgekozen
B. Ik heb de intentie om uiteindelijk met haar/hem te trouwen en de rest van mijn leven met hem/haar samen delen.
C. Ik ben er nu helemaal klaar voor om een getrouwde levensstijl te leiden.

Stap 3 lees de Bijbel en bid voor de relatie die je wilt aangaan

Stap 4 Leer elkaar kennen op een vriendschappelijke manier en ga een vriendschappelijke relatie met elkaar aan.

Stap 5 Bespreek elkaars toekomstige intenties met elkaar en bid gezamenlijk. Maak gezamenlijk de keuze of jullie vrienden blijven of meer dan vrienden worden en een stap verder nemen richting het huwelijk.

 

Meer weten over relaties? Luister hier naar de preek van Elder Amos Kevin Annan (COP International Youth Leader and advisor)

Wees gezegend!