Deze maand stond in de thema van Relatie´s & God en  helaas sluiten we dit thema vandaag tijdens onze avonddienst af. We hebben veel  geleerd over wat een christelijke relatie nou precies inhoud en hoe we als
christenen hiermee moeten omgaan in het dagelijkse leven.

Voor iedereen die nog vragen heeft je bent van harte welkom om vandaag met ons het programma af te sluiten. Voor iedereen die het hoofdprogramma op  vrijdag 11 en zondag 13 november gemist heeft hebben we hier nog een korte samenvatting over hoe je als een Christen een relatie moet aangaan.

 

Relatie’s en God (deel 1)

Als we het hebben over relatie’s dan zit er een verschil tussen hoe een christen ermee omgaat en de niet-christenen. Dit komt doordat een christen zich hoort te houden aan de wetten die de Heer aan ons heeft voorgeschreven. Hoe kan jij als een christen er dus voor zorgen dat je deze wetten niet overtreed?

Een belangrijk punt dat een christen voor het aangaan van een relatie vooral moet doen is stil staan bij het vraag:

Wat is mijn motivatie om dit relatie aan te gaan?

Dit is vooral belangrijk omdat de Heer een Heer is van orde. Er zijn heel veel mensen die uit haast een beslissing nemen en daarbij de grootste fout van hun leven begaan. En als we bij zo’n belangrijk beslissing in ons leven stil blijven staan en goed nadenken waar we hiermee naartoe gaan. En goed nadenken of God dit werkelijk wilt voor onze leven, dan zal ons veel dingen bespaard kunnen blijven. (Jeremiah 29:11, 1 Corinthians 14:33)

Dus wat is jouw motivatie om die relatie in te gaan? Waarom wil je het aangaan? Wat is je doel en bestemming? En is het haalbaar? Sta daar bij stil. Het maakt niet uit of jij op het punt bent om deze stap te ondernemen of iemand anders dat graag van jouw verlangt. Wat belangrijk is dat je vooral
de tijd neemt en hierover bid. ( Psalm 119:133)

En als je al in een relatie zit. Vraag jezelf dan af wat jouw motivatie is voor deze relatie? Waarom wil je erin blijven? Waar gaat dit heen? Is dat het eindbestemming dat je wilt bereiken? En zo niet, is de bestemming die jij wilt bereiken wel werkelijk haalbaar? (doel, bestemming, haalbaarheid)

 

Relaties en God (Deel 2)

Als het gaat om relaties is het altijd een goed idee om te achterhalen wat precies jouw motieven daarvoor zijn en die van je (toekomstige) partner. Hoe eerder je daarover nadenkt en hoe eerder je elkaars motieven achterhaalt, hoe makkelijker het wordt in God voetstappen blijven volgen. Het willen aangaan van een relatie of een relatie hebben voor het huwelijk brengt namelijk grote risico’s mee die ervoor kunnen zorgen dat je zondigt of elkaar pijn aandoet. En als kinderen van God wordt er van ons verwacht elkaar te behandelen zoals wij graag ook willen behandeld worden. Dus wat zijn je motieven? En wanneer is het okay om een relatie aan te gaan of in een relatie te blijven?

In het begin toen God de wereld schiep en Adam op de wereld zette zag hij in dat het niet goed is voor een mens om alleen te zijn. Hij zag in dat een man een vrouw nodig had met wie hij zijn leven kan delen en die hem kan helpen. En dit verklaart waarom een man zijn vader en moeder verlaat en zich bij zijn vrouw voegt en werkelijk één met haar wordt voor de rest van zijn leven. Het hoort allemaal bij Gods grote plan. (Genesis 2)

Toen God inzag dat Adam iemand nodig had om de rest van zijn leven mee te delen, was het God die de eerste stap maakte en Adam in een diepe slaap liet vallen. Hij creëerde toen Eva uit de rib van Adam. Een vrouw en een helper speciaal gemaakt voor Hem. God is een God van controle. En de Bijbel verteld ons dat in alles wat we doen, dat we vooral de Heer voor moeten laten gaan. En de keuzes de wij maken in het leven vooral aan Hem over moeten laten Waarom laat je Hem niet de juiste keuze voor jou maken als het op relaties aankomt. Als er iemand is die precies weet wat goed voor jou is en waar precies jouw hart naar verlangt dan is dat God wel. Laat Hem voor gaan, bid tot en Hem, en alles zou dan zeker goed komen. (Colossians 1:17, 2 Korinthiërs 5:7)

2 Korinthiërs 6:14-15

Job 31:1

Vaak zien we het leven ook als iets dat ons gegeven is en dat we er daar dus alle recht op hebben om te doen wat we ermee willen. We volgen onze eigen wil en experimenteren met alles en iedereen die we in het leven tegenkomen. Zonder daarbij na te denken over de gevolgen die elke keuze kan hebben. (Gal. 5:13-14) We vergeten dat het leven vooral kostbaar is. Een waardevol geschenk van de Heer die we niet zomaar kunnen weggooien of misbruiken. We vergeten dat net zoals jij ook alle andere mensen waardevolle creaties zijn van de Heer. Wat geeft ons dan het recht om elkaar te behandelen zoals we dat zelf maar willen. En waarom kiezen we ervoor om met een ander een relatie aan te gaan als we weten dat we niet (meer) de intentie hebben om met elkaar één te worden op de juiste volgorde zoals God dat graag had gewild. En al weetje, voel je en geloof je diep in je hart dat je gewoon voor elkaar gemaakt bent. Er is tijd voor alles in het leven. (1 Pet. 5:6-7, 1 thes. 4:5)

Om van iets een onbreekbaar succes te maken heb je daar de ultieme strategie voor nodig. En die ultieme strategie vindt je alleen in God. Alleen God weet hoe, wat en wanneer. En alleen Hij kan iets succesvol op de juiste manier bij elkaar brengen. Dus waarom zou je dan nog je eigen wil en hebberigheid verkiezen bovenop de wil van de Heer? En waarom zou je hierbij materiële, emotionele of lichamelijke schade riskeren bij jezelf of een ander? Is dit wat God wil? Vertrouw je op Hem? (Eph. 5:8-11) En herinner jij je nog wel de beloftes die hij aan jou heeft gedaan?

Wat is nou werkelijk jouw motivatie voor deze relatie? Ben je van plan om voor de rest van jouw leven een te worden met die persoon door middel van een huwelijk zoals God dat graag had gewild? En voegt dit iets toe aan jouw relatie met de Heer?

Denk erover na. Wat is jouw motivatie? En vraag God om hulp.

Meer weten over relaties? Luister hier naar de preek van Elder Amos Kevin Annan (COP International Youth Leader and advisor)

Lees deel 3 hier.
Dating questions
(hulp middel om erachter te komen wat jouw motivatie is voor de relatie)

These Christian dating questions will therefore help you to discern whether this person you are about to date or are already dating or in a relationship with is actually any good for you, they are searching questions that will help you and guide you to make a better decision about choosing a life-partner.

Questions On Their Relationship With God
• Does you potential mate have a relationship with Jesus Christ? Is your potential mate a committed Christian (A born again Christian)?
• Is your potential mate committed to a local church?
• Is your potential mate willing to let the church leadership know about your relationship
Questions On Attraction
• What are you attracted to about your potential mate?
• What is your potential mate attracted to about you?
• Is the attraction you have for each other purely physical?
• How do you look at your potential mate – with respect or lust?
• How does your potential mate look at you – with respect or lust?
Questions On Needs
• Are you only dating or in a relationship with your potential mate because you feel needed by them?
• Is your potential mate emotionally wounded and therefore needs your support?
• Are you emotionally dependent on your potential mate – Can you still be happy on your own without them?
• Do you feel like you have to have someone in your life in order to feel fulfilled, whole and happy?